Eerste editie TEDxHyperion

Vorige week woensdag vond de eerste editie van TEDxHyperion plaats. Het doel van het evenement was om samen met ouders, leerlingen en collega’s een dialoog op te zetten over de vraag: ‘doen we nog de goede dingen?’. Vier sprekers hebben deze vraag vanuit verschillende vertrekpunten benaderd. Claire Boonstra nam ons mee in een transitie van resultaat-gericht naar waarden-gericht onderwijs. Claire legde de zaal vele ‘waarom’ vragen voor - vragen die zij wekelijks verkend in een radiorubriek voor BNR nieuwsradio. Bijvoorbeeld: waarom blijven leerlingen eigenlijk zitten? Waarom hebben we lange zomervakanties? Waren hebben we jaarlagen? Dit leverde interessante gesprekken op na afloop. Daarna kwam Sara Saïd uit de vijfde klas met een persoonlijk en oprecht verhaal over prestatiedruk. Hoe kun je als leerling de dingen voor elkaar krijgen als overal om je heen hoge verwachtingen worden geuit? Hoe hoog leg je de lat voor jezelf? En waarom eigenlijk? Veel leerlingen konden zich herkennen in het verhaal van Sara. Na de pauze sprak onze Laurent in zijn eigen, onnavolgbare, stijl over ‘de leraar als sjamaan’. Gestaafd door onderzoek uit Quebec demonstreerde hij welke onderwijsinterventies zichtbaar effect hebben. De uitkomsten waren verrassend! Het leverde na afloop een interessant gesprek op over de vraag in hoeverre de leraar vervangbaar is door kunstmatige intelligentie. De afsluiter van de dag was Sunny Bergman. Ik was zelf erg onder de indruk van haar krachtige betoog over etnisch profileren in het onderwijs. Sunny daagde ons uit om kritisch te kijken naar ons curriculum en spoorde de leerlingen aan tot ‘microrevoluties’. Een krachtige boodschap, waar niemand publiekelijk tegenin durfde te gaan. Hoewel…na afloop genoot ik van de discussie die ontstond tussen Sunny, enkele leerlingen en Iris. Dit gesprek heeft vrijdag nog een vervolg gekregen in Pakhuis de Zwijger.

De illustere Hyperion lezing heeft afgelopen week een succesvolle doorstart gekregen, in een nieuw jasje. Vier sprekers. Ruimte voor dialoog en diversiteit. Mét ouders, collega’s en leerlingen. Er zijn video opnames gemaakt, die op de site geplaatst worden. Het idee is dat hier in de toekomst een TEDxHyperion database uit ontstaat. Hopelijk hebben we hiermee een nieuwe traditie gestart op onze school. Misschien vieren we een volgende editie straks wel in ons nieuwe auditorium, met buurtbewoners en aangrenzende ondernemers!

Hartelijke groet,

Jasper Rijpma
Docent geschiedenis en grote denkers
Onderwijswerkgroep, Bureau V